Burn-out
Wat is een burn-out?
Waarom krijgt, in vergelijkbare omstandigheden, de een een burn-out en de ander niet? Vaak is dat het gevolg van een combinatie van eigenschappen en is er sprake van gevoeligheid, maar iedereen kan burn-out raken als er maar lang genoeg sprake is van te hoge druk, te weinig herstel en onvoldoende emotionele beloning. Burn-out is een uitputtingsreactie die ontstaat door langdurige overbelasting. Hierdoor kunnen zowel het hormoonstelsel, het zenuwstelsel als het immuunsysteem ontregeld zijn geraakt. Eerdere stresssignalen om het rustiger aan te doen zijn (deels) bewust of onbewust genegeerd. Om ergere schade te voorkomen trekt je lichaam dan aan de noodrem.
Oorzaken burn-out:
- perfectionisme
- werkstress of studiestress
- leefomstandigheden
- persoonlijke eigenschappen
- negatief zelfbeeld
- sociale problemen
Psychische kenmerken burn-out:
- geheugen- en/of concentratieproblemen
- prikkelbaar zijn
- besluiteloosheid
- onzekerheid
- laag zelfbeeld
- neerslachtig
- makkelijk huilen
- opgejaagd voelen
- wantrouwend zijn
- angst- en paniekklachten
- cynisch reageren en afstand voelen tot werk of gezin
Fysieke kenmerken burn-out:
- uitputting
- hoofdpijn, buikpijn en misselijkheid
- spierpijn
- slaapproblemen
- vermoeidheid
- hartkloppingen
- hyperventilatie
- hoge bloeddruk
- benauwdheid
- snel grieperig
Het begeleidingstraject
De burn-out coaching (of stress-coaching) is gericht op het mentale en fysieke herstel van de cliënt. Daartoe is ook een innerlijke verandering nodig, die gericht is op het denken, het gedrag en de houding. Het traject bestaat uit 3 fasen: fysiek herstel, bewustwording en anders denken en handelen. Deze fases volgen elkaar op, maar lopen ook gelijktijdig. Aanvankelijk ligt het zwaartepunt uiteraard op klachtenreductie (ontspanning, gezonde leefstijl en slaaphygiëne), maar om een terugval te voorkomen is het van groot belang om je bewust te worden van disfunctioneel denken en handelen en hier ten slotte op een alternatieve manier mee leren om te gaan.
Tijdens het kennismakingsgesprek wordt er een inschatting van het aantal sessies en de aanpak gemaakt. Iedere sessie kijken we terug op het vorige gesprek en de tussenliggende tijd. Op basis daarvan bepalen we de vervolgstappen. Uiteindelijk is het uiteraard de bedoeling zelf(standig) weer verder te kunnen. Tijdens de individuele gesprekken zullen diverse oefeningen en technieken worden toegepast die passen bij jou en jouw situatie. We zullen de voortgang regelmatig evalueren.
Graag help ik je op weg naar een duurzaam herstel!
Burnoutcoaching - stresscoaching Alphen aan den Rijn
Psycholoog Alphen aan den Rijn