Praten is niet altijd de oplossing. Zo blijkt uit een uitgebreid onderzoek door de Hogeschool Rotterdam naar co-rumineren: het overmatig bespreken van zorgen, problemen en negatieve emoties. Vooral meisjes lijken hun problemen en nare gevoelens samen uitvoerig te bespreken. Er wordt eindeloos gepiekerd over angst, woede, somberheid en andere psychische ongemakken. Het positieve gevolg daarvan is de emotionele verbondenheid die daardoor ontstaat tussen vriendinnen. Dit effect wordt echter overschaduwd door het risico van een verminderde psychische gezondheid.
Dit co-rumineren wordt door meisjes onbewust ingezet als een emotieregulatiestrategie. Vooral in de adolescentiefase hebben zij behoefte aan het uiten en verwerken van gevoelens en proberen zij op deze wijze de emotionele verbondenheid binnen de vriendschap te intensiveren. Door empathisch op elkaars emoties te reageren neemt deze verbondenheid toe, wat ook weer versterkend werkt op het co-rumineren. Zo kan er een negatieve spiraal ontstaan met een verhoogd risico van depressies. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het eindeloos bespreken van problemen een voorspeller van depressies is, terwijl depressieve symptomen op hun beurt weer voorspellend zijn voor een toename van co-rumineren.
Dit verschijnsel kan heftige vormen aannemen. Zo is er in het voortgezet onderwijs onder bepaalde groepen meisjes sprake van lijdensconcurrentie, een onderlinge strijd over wie het het moeilijkst heeft. Dit gebeurt echter niet alleen op school, na schooltijd kan het bespreken van nare gevoelens online eindeloos doorgaan. Juist door de communicatie via de mobiele telefoon zijn jongeren minder snel geneigd hun problemen met een volwassene te bespreken, je vriendin is immers via bijvoorbeeld WhatsApp altijd beschikbaar. Zo blijft deze groep lange tijd onder de radar.
Het is van belang dat ouders en scholen zich van dit fenomeen bewust zijn en dat dit overmatige co-rumineren vroegtijdig wordt gesignaleerd om ergere gevolgen te voorkomen. Meisjes bewust maken van het feit dat praten en piekeren niet altijd de oplossing zijn voor negatieve gevoelens, maar dat het ondernemen van allerlei activiteiten op het gebied van sport en hobby’s kunnen bijdragen aan een betere mentale weerbaarheid.
N.a.v. een artikel in de Volkskrant van zaterdag 14 september 2024.
Coach psycholoog Alphen aan den Rijn
Reactie plaatsen
Reacties