In de huidige maatschappij worden ouders steeds bewuster van de gevaren waaraan hun kinderen blootgesteld kunnen worden. Dit varieert van sociale druk en digitale risico’s tot fysieke gevaren in de directe omgeving. Dit heeft geleid tot het ontstaan van opvoedingsstijlen zoals helikopter- en curlingouderschap, waarin overbescherming en controle centraal staan. Hoewel deze stijlen zijn ontstaan uit de beste bedoelingen, kunnen ze uiteindelijk schadelijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen.
Wat zijn helicopoter- en curlingouders?
Helikopterouders zijn ouders die voortdurend boven hun kind "zweven" en elk aspect van hun leven nauwlettend in de gaten houden. Ze proberen potentiële gevaren te vermijden door altijd in de buurt te zijn en snel in te grijpen wanneer er zich een probleem voordoet. Deze ouders willen hun kinderen beschermen tegen mislukkingen, teleurstellingen en gevaren die hun zelfvertrouwen of welzijn kunnen schaden. Dit doen zij door bijvoorbeeld schoolprestaties en sociale contacten nauwkeurig te monitoren.
Curlingouders gaan nog een stap verder: zij vegen, net zoals bij de sport curling, elk obstakel uit de weg voordat hun kind er zelfs maar mee te maken krijgt. Dit kan gaan van het oplossen van kleine conflicten op school tot het overnemen van verantwoordelijkheid voor taken of problemen die kinderen zelf zouden kunnen aanpakken. Zo proberen zij het pad van hun kind vrij te maken van moeilijkheden.
De intentie: bescherming tegen gevaren
De wereld waarin kinderen opgroeien, is veranderd. Sociale media brengen zowel voordelen als gevaren met zich mee. Kinderen kunnen online pesten, verkeerde informatie of zelfs bedreigende situaties tegenkomen. Daarnaast zijn er reële zorgen over mentale gezondheid, vooral door de constante druk om te voldoen aan onrealistische schoonheids- en succesnormen. Daarnaast is er ook de druk om academisch te presteren, wat bij veel kinderen leidt tot stress en burn-out.
Naast de digitale wereld zijn er ook meer fysieke gevaren, zoals het verkeer en criminaliteit. Het is begrijpelijk dat ouders hun kinderen willen beschermen tegen deze risico's. Helikopter- en curlingouders willen voorkomen dat hun kind met deze gevaren in aanraking komt door hen voortdurend te begeleiden en beschermen. Zij willen hun kinderen beschermen tegen deze gevaren en hen een veilige omgeving bieden.
De keerzijde: gebrek aan zelfstandigheid
Hoewel deze beschermende opvoedingsstijlen vanuit liefde voortkomen, is de keerzijde dat kinderen minder kansen krijgen om belangrijke levensvaardigheden te ontwikkelen, zoals probleemoplossend vermogen, veerkracht en zelfvertrouwen. Wanneer ouders constant tussenbeide komen of problemen voor hun kinderen oplossen, leren kinderen niet om met teleurstellingen om te gaan of hun eigen weg te vinden in moeilijke situaties. Dit kan hen kwetsbaar maken wanneer ze volwassen worden en zelf beslissingen moeten nemen of met tegenslagen moeten omgaan.
Het vinden van een middenweg
Een balans tussen bescherming en zelfstandigheid is cruciaal. Ouders moeten hun kinderen de kans geven om fouten te maken en te leren van hun ervaringen, terwijl ze tegelijkertijd een veilige omgeving bieden. Kinderen die zelf mogen vallen en opstaan, worden vaak sterker en veerkrachtiger. Enkel op deze wijze kunnen zij opgroeien tot zelfverzekerde en weerbare volwassenen, die de gevaren van de moderne samenleving met vertrouwen tegemoet kunnen treden.
N.a.v. het artikel Kind moet óók buiten bereik van ouders kunnen zijn in het Algemeen Dagblad van zaterdag 21 september 2024.
Coach Psycholoog Alphen aan den Rijn Jongerencoaching
Reactie plaatsen
Reacties