Binnenkort is het weer de Week van de Werkstress (11-15 november). Het is belangrijk dat hier aandacht aan besteed wordt, want Burn-out blijft een groot probleem in Nederland en het aantal mensen dat hiermee te maken krijgt blijft alarmerend hoog. Volgens recente cijfers kampt meer dan 1,6 miljoen Nederlanders met burn-outklachten, hetgeen neerkomt op zo’n 19% van de beroepsbevolking (RIVM).
Langdurige werkdruk, gebrek aan controle en autonomie, een onveilige sociale werkomgeving en onvoldoende balans tussen werk en privé worden vaak genoemd als belangrijke werkgerelateerde oorzaken. Vaak spelen ook persoonlijke eigenschappen zoals een hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel en een neiging tot perfectionisme een rol. Deze thema’s worden tijdens de Week van de Werkstress onder de aandacht gebracht, waarbij de rol van de werkgever wordt benadrukt als belangrijke factor in het verminderen van werkstress.
Burn-out leidt tot extreme vermoeidheid, emotionele uitputting en vaak zelfs cynisme ten opzichte van het werk. Het is een toestand waarin zowel lichaam als geest wordt aangetast, langdurige burn-outklachten kunnen dan ook ernstige gevolgen hebben voor de mentale en fysieke gezondheid. Werkgevers krijgen steeds vaker het advies om preventief maatregelen te treffen, zoals het creëren van een open dialoog en het bieden van meer flexibiliteit aan werknemers voor het verrichten van hun taken.
Een behandelmethode die steeds vaker bij burn-out wordt ingezet is Acceptance and Commitment Therapy (ACT). ACT helpt mensen om beter om te gaan met negatieve gedachten en gevoelens zonder hierin vast te lopen. De kern van ACT is het vergroten van psychologische flexibiliteit. Dit houdt in dat mensen leren hun gedachten en emoties te accepteren, zonder dat deze hun gedrag in de weg staan. In plaats van te proberen negatieve emoties te vermijden of te onderdrukken, helpt ACT om een gezonde relatie met deze ervaringen op te bouwen.
ACT bestaat uit zes kernprocessen, waaronder acceptatie, cognitieve defusie (het loskoppelen van gedachten), en het identificeren van persoonlijke waarden. Vooral het gericht blijven op persoonlijke waarden kan mensen helpen om ondanks de stress toch betekenisvol gedrag te blijven vertonen. In een werkomgeving kan dit betekenen dat werknemers leren om met stress om te gaan op een manier die hen niet uitput, maar hen juist helpt om hun doelen te bereiken.
In de laatste jaren is ACT steeds populairder geworden, zowel in de behandelkamers als in bedrijfsgezondheidsprogramma’s. Werkgevers worden aangemoedigd om niet alleen de fysieke gezondheid van hun werknemers te ondersteunen, maar ook hun mentale welzijn. Het toepassen van ACT binnen bedrijven kan helpen om burn-out te voorkomen en werknemers veerkrachtiger te maken.
Door ACT te integreren in de behandeling van burn-out, krijgen mensen niet alleen handvatten om hun huidige klachten te verlichten, maar leren ze ook om op lange termijn gezonder om te gaan met stress en te leven naar hun waarden.
Burn-out coaching psycholoog ACT Alphen aan den Rijn
Reactie plaatsen
Reacties